Drakenstad: zo opgezet, snel geleerd en heel verslavend

Zoek je een spel om wat competitie in de klas te brengen? Dan kan ik je Drakenstad, het nieuwe spel van White Goblin Games, aanraden. Ik kreeg het spel van deze uitgever om alvast uit te proberen. Conclusie: het is behoorlijk verslavend!

Snel opgezet, zo geleerd

Drakenstad bestaat uit een spelbord (dat leg je in het midden) en twee stapels kaarten: voor iedere speler een. Daarmee heb je direct het spel opgezet. Dat is dus zo gedaan.

En als je het spel een keer hebt gespeeld met de uitleg van het bord en de kaarten erbij, zit het eigenlijk al in je vingers. De symbolen op het spelbord helpen je daarbij.

Kaarten wegspelen en punten scoren

Het idee van het spel is dat je je handkaarten wegspeelt en op het bord omzet in kaarten waarmee je punten scoort. Dat vraagt wel wat denken en plannen, want een actie op het bord triggert direct een andere.

Bovendien heb je steeds maar 5 kaarten in je hand. Aan het eind van je beurt vul je je hand weer aan tot 5. Maar je weet van tevoren niet welke kaart je straks pakt of je weet ook niet welke kaarten je tegenstander in haar hand heeft.

Heb je bijvoorbeeld een of meer kaarten gespeeld van de Tovenaar van de Diepte, dan mag je óf alle parelmoer-kaarten pakken óf alle kaarten van de Versteende Draak (zie de pijltjes op het spelbord). Maar als je de stapel parelmoer-kaarten lekker aan het spekken bent, moet je wel op tijd de Tovenaar van de Diepte spelen anders kaapt je tegenstander die net voor je neus weg.

Welke waarde leg je weg?

Bovenaan elke kaart staan drie getallen: het getal in het midden geeft aan hoeveel er van dat type kaart in de stapel zitten. Van de Lava Golem zijn het er bijvoorbeeld 3, maar van Beschermer van de Duisternis zijn het er 10. Reken voor beide maar uit hoe groot de kans is om die kaart in je hand te krijgen.

Links en rechts staat de waarde van een kaart. De waarde is bij alle kaarten tussen de 1 en de 4. Het is steeds de afweging of je een kaart (of meerdere kaarten) met een lage waarde weglegt (want dan heeft je tegenstander niet zoveel punten) of dat je hoge kaarten op het bord legt met het doel ze zelf weg te kapen.

Beïnvloed het einde van het spel

Het spel kan om twee redenen eindigen: óf iemand heeft niet meer voldoende kaarten om haar hand aan te vullen tot 5 kaarten, óf er wordt een derde stapel van 3 Drakenstad-kaarten neergelegd.

Die eerste kan je voor je eigen spel wel bepalen, maar je kan er weinig mee doen bij je tegenstander. Dat kan wel met die laatste. Iedere speler heeft namelijk 6 Drakenstad-kaarten in haar stapel. Je bouwt samen aan drie keer drie kaarten. In je beurt mag je altijd 1 of meer van een identieke kaart neerleggen. Je kan er dan dus voor kiezen om in je hand stiekem drie Drakenstad-kaarten te verzamelen en die in een keer op tafel te gooien! Bam! Einde spel!

Bouwen, plannen, tellen

Drakenstad gaat om snel bouwen, goed plannen en tellen wat jij en je tegenstander al hebben weggelegd. Dit is echt een spelletje waar je bij elk spel steeds beter in wordt en dat je steeds sneller gaat spelen.

Gaat het vervelen? Kies voor een variant

Mocht je genoeg hebben van het basisspel en toe zijn aan wat extra uitdaging, kies dan voor een van de twee varianten die in de spelregels staan beschreven. De eerste variant is een kleine wijziging in de regels, voor de tweede variant heb je de schelpen nodig als extra spelstukken.

Ideaal voor een klassencompetitie

Aan het eind van het spel tellen beide spelers het aantal punten. Voor de eerlijkheid zou je er voor kunnen kiezen om niet je eigen punten te tellen, maar de punten van je tegenstander. Zo weet je zeker dat niemand smokkelt.

Omdat je dit spel zo makkelijk opzet en snel speelt, vind ik het ideaal voor een competitie. Mijn beste score tot nu toe is 61, kan jij meer halen?

Wil je liever met meer dan twee spelen, kijk dan eens naar Artisjokken. Ook zo’n slim spelletje waarbij je heel goed moet bedenken welke stappen je gaat nemen.

Algemene informatie over Drakenstad:

  • aantal spelers: 2
  • tijd: 20 minuten, maar kan ook veel sneller als je heel fanatiek speelt
  • vanaf: 8+ zegt de uitgever, ik denk dat je dit kunt spelen zodra je doorhebt hoe je kaarten kunt verzamelen. En natuurlijk moet je de punten bij elkaar op kunnen tellen.
  • uitgever: White Goblin Games
  • prijs: rond de € 20
  • snelregels: heb ik nog niet gemaakt, maar hou de pagina in de gaten.

In deze blog vind je affiliate-links naar spellen. Koop je een spel via een van de links, dan krijgt Pen & Pion er een percentage van. Ik waardeer het enorm als je het werk van Pen & Pion op deze manier ondersteunt.

Dit artikel delen: