X = X-wing

Op zoek naar een spel dat bij je past? Er zijn zoveel leuke spellen en dit jaar staan ze meer dan ooit in de belangstelling. Ik maakte een A-Z voor ter inspiratie.

X = X-wing

Waarom X-wing?

Als je fan bent van Star Wars, dan wil je X-wing spelen! In X-wing speel je de ruimtegevechten uit de film na met verschillende schepen en piloten. Mijn man is grooooot fan en ik heb hem voor deze review geïnterviewd .

Bijzonder bij dit spel is dat je miniaturen inzet van de ruimteschepen die je kent uit de film. Als fan word je getrakteerd, want het zijn zeer gedetailleerde miniaturen. X-wing begin je met een basisset en kan je steeds verder uitbreiden door extra schepen te kopen. Op die manier bouw je een loeisterke vloot op.

Vloot samenstellen, tactiek bepalen, aanvallen!

In dit tweepersoonsspel spreek je vooraf af uit hoeveel punten je vloot mag bestaan. Vervolgens stel je de schepen, de piloten en extra materiaal samen totdat je tot de afgesproken hoeveelheid punten bent gekomen. Met deze vloot speel je een missie.

Beide spelers zitten aan een kant van het speelveld (ongeveer 1 meter bij 1 meter). Allereerst begin je met de planningsfase. Je bepaalt in het geheim hoever je schip gaat vliegen en welke kant hij opgaat. Dit doe je met de draaischijf.

Alle piloten hebben een ervaringsscore die de volgorde van de schepen bepaalt. De minst ervaren piloten gaan eerst. Als je aan de beurt bent, maak je de vliegactie bekend en verplaats je over het speelveld. Je gebruikt sjablonen om de verplaatsing uit te voeren. Zo zorg je dat iedereen de verplaatsing netjes doet.

Tot slot kijk je of een vijandig schip binnen bereik is en je een aanvalsactie uit kan voeren. Aanvallen en verdedigen doe je door dobbelstenen te rollen. Als je een kritieke treffer plaatst op het schip van de ander, kunnen delen van dat schip kapot gaan of de piloot gewond raken. Je tegenspeler is dan nog niet helemaal verslagen, maar wordt wel beperkt in zijn acties.

Omdat je je reis in het geheim voorbereidt, kan het zijn dat je in onverwachte situaties terecht komt: je kan tegen elkaar aanbotsen, je botst tegen een meteoriet of je vijand maakt een beweging waardoor jouw hele aanvalsplan in de duigen valt.

X-wing is populair en dat blijkt wel uit het feit dat er inmiddels een versie 2.0 is uitgebracht van de basisset. Dus doe die Star Wars-liefhebber een plezier en geef hem/haar dit bijzonder spel cadeau.

Zoek je inspiratie voor andere originele spellen? Kijk dan hier voor inspiratie van A – Z.

Algemene informatie over X-wing:

  • aantal spelers: 2 spelers.
  • tijd: 30 – 45 minuten, maar vaak toch wel wat langer.
  • vanaf: de doos zegt 14+, wij hebben zelf ervaren dat kleine kinderen de ruimteschepen heeeeeel interessant vinden en ermee willen spelen. Daar zijn de ruimteschepen niet op gebouwd, ze zijn heel kwetsbaar. Bij ons zijn regelmatig standaarden en schepen afgebroken door kinderhandjes.
  • prijs: de starterset kost € 48, ben je eenmaal fanatiek aan het spelen dan wil je natuurlijk uitbreidingen. Je kan er heel veel schepen los bij kopen. De prijzen van deze schepen variëren.


In dit artikel staan affiliate-links.

Dit artikel delen: