Kennismaken met programmeren door koraal te bouwen

Logisch nadenken, in stappen denken en vooruitdenken en natuurlijk: op tijd toeslaan. REEF is een gaaf puzzelspel dat moeilijker is dan het er in eerste instantie uitziet.

REEF is een puzzelspel voor twee tot vier spelers. Iedere speler bouwt aan zijn eigen koraal. Dat koraal groeit zowel de breedte als de hoogte in en kan elke keer punten opleveren.

 

De patronen mogen ook gespiegeld worden gemaakt, dus goed ruimtelijk inzicht kan je meer punten opleveren.

 

Maar de grote uitdaging van dit spel zit ‘m in het plannen. Alle kaarten hebben namelijk twee kanten: op het bovenste deel staat de koraal die je mag pakken. Op het onderste deel staat het patroon waarmee je punten verdient. Je moet altijd eerst het koraal van de bovenkant van je kaart op je bord plaatsen. Daarna kijk je of je aan een patroon voldoet en scoor je wellicht punten.

Je kan dus GEEN kaart spelen om alleen maar een patroon te scoren én dat maakt dit spel een uitdaging.

Begin met koraal en kaarten

Iedere speler krijgt een spelersbord, drie kaarten en drie muntjes van 1. In het midden van de tafel leg je een stapeltje met de rest van de kaarten. Daarvan draai je er drie open en ook de bovenste kaart van de stapel draai je open (en leg je op de stapel). Degene die de zeester op haar spelersbord heeft staan, is de startspeler.

Je mag steeds een van deze twee acties kiezen:

A. Pak een kaart uit de markt

Je pakt een van de drie open kaarten en stopt die in je hand. Je mag maximaal vier kaarten op hand hebben. Wil je trouwens die open kaart die op de stapel ligt? Dat kan, maar dan leg je een muntje van 1 op een van de drie open kaarten. Je legt het op de kaart met de laagste waarde.

B. Speel een kaart

Als je een kaart uit je hand speelt, pak je het koraal dat op het bovenste gedeelte staat. Daarna kijk je naar het patroon op het onderste gedeelte. Heb je dat op je spelbord liggen? Dan scoor je het aantal punten dat op de kaart staat. Het kan ook zijn dat je het patroon meerdere keren op je bord hebt liggen. Dan scoor je dus ook meerdere keren punten.

De hoogte in!

Soms staat er een patroon op de kaart waar 2 of 2+ op staat. Dat betekent dat je koraal 2 hoog moet zijn of minstens 2 hoog. De kleur op het patroon is altijd de kleur die je van bovenaf ziet. Je kan dus best beginnen met geel en daar een groen koraal bovenop plaatsen. Overigens mag je koraal niet hoger zijn dan 4 niveaus.

Een als-dan-constructie en een aaneenschakeling van stappen. Het lijkt wel programmeren!

Bijvoorbeeld: het patroon op de rechter kaart is vijf punten waard. Daarvoor moet ik twee rode koralen van twee hoog naast elkaar hebben gebouwd. Daarvoor moet ik eerst kaart 1 spelen en bouwen en daarna kaart 2. Voordat ik vijf punten verdien, ben ik drie rondes verder.

Computational thinking leren kinderen onder andere door spellen als Reef, maar ook door bijvoorbeeld 111 Ants. Want net als bij programmeren kom je bij Reef soms in een deadlock: je hebt de koraal van de kaart A nodig om het patroon op kaart B te maken. Maar de koraal van kaart B heb je juist weer nodig voor het patroon op kaart A. Aaarrrchh! Je moet slim puzzelen om daaruit te komen!

Oefen metacognitie, werkgeheugen, organisatie en doelgericht gedrag

Wat dit spel extra leuk maakt, is dat het er ook nog eens heel gaaf uitziet! Het thema koraalrif is mooi uitgewerkt. De stukken koraal passen makkelijk op elkaar en ieder bouwwerk ziet er weer anders uit. Je kan erover discussiëren of een ecologisch onderwerp als dit in plastic zou moeten worden uitgevoerd… maar het maakt het spel heel stevig en geeft erg lang speelplezier.

Een ander prachtig spel met koraal als thema is Coral. Een totaal ander spelmechanisme: in dit spel bouw je koraal. Coral is een korter spelletje en kan je ook leuk in teams doen. Lees hier mijn review.

Algemene informatie over REEF

Algemene informatie over Reef:

 

  • aantal spelers: 2 – 4 personen
  • tijd: 30 – 45 minuten. Het spel eindigt als er een koraalkleur op is. Dat kan sneller gaan als er veel kaarten van dezelfde kleur worden omgedraaid en iedereen die kleur gaat bouwen.
  • vanaf: 8 jaar
  • prijs: rond de € 35
  • download hier de snelregels

Deze review is geüpdatet in november 2023. Je vindt affiliatelinks in de tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je deze website en het werk van Pen & Pion. 🎲🧩♟️

Dit artikel delen: