Kan er nog iets bij in die koffer? Een realistisch puzzelspel

Get Packing maakt een wedstrijdje van inpakken

Ik ga op vakantie en neem mee……. Er liggen allerlei vrolijk gekleurde spulletjes op tafel: een zwembroek, flippers, een hoed, een duikbril en nog veel meer. Een deel daarvan moet in de koffer. Dat is flink puzzelen.

Van Asmodee kreeg ik het spel Get Packing om uit te proberen in de klas. Mert, Ruwaida, James (alledrie 7) en Yena (8) uit groep 4 hebben me daarbij geholpen en bleven gedurende het hele spel optimistisch. Waar ikzelf al lang de koffer door het lokaal zou hebben gesmeten, probeerden de kinderen het gewoon nog een keer. Wat een doorzetters!

De kracht van Get Packing in de klas

Het doel van dit spel is om de losse items zo in de koffer te doen dat de koffer met een beschaafde klik dicht kan. Dat is een kwestie van ruimtelijk inzicht en zien hoe vormen op elkaar aansluiten.

Daarnaast bleek Get Packing veel meer een taalspel te zijn dan ik dacht en gingen de kinderen heel systematisch te werk: eerst kozen ze een bestemming, daarna benoemden ze alle spulletjes op de kaart.

Elke vakantiebestemming van het spel staat op de wereldkaart in de spelregels. De oom van Ruwaida heeft een huis in Dubai, Mert is wel eens in Istanbul geweest en James kent iemand in Rio de Janeiro.  Al die plaatsen werden aangewezen en zo werd dit spel ook nog een beetje een aardrijkskundeles.

Verder ontdekten we al spelend dat het handig was om de genoemde spullen eerst apart te leggen. Organiseren dus en zorgen dat je spullen niet door elkaar raken.

Get Packing is als puzzel echt pittig en doet daardoor een beroep op emotieregulatie.  Maar….. eerlijk gezegd….. meer bij mij dan bij de kinderen. Ze bleven het leuk vinden om de uitdaging aan te gaan de gekleurde items in de koffer te puzzelen. Ik zelf vond het moeilijker dat optimisme vol te houden.

Als ik de oplossing liet zien was het spel niet afgelopen, maar gebruikten Yena en Mert het voorbeeld om de spullen goed in de koffer te leggen. Een oefening in ruimtelijk inzicht en geduld.

Hoe gaat het spel?

Kies een van de ronde bestemmingskaarten. Er zijn kaarten op drie niveaus: een, twee en drie sterren.

Pak de onderdelen die op de kaart staan en probeer die zo in de koffer te leggen dat de koffer sluit met een klikje (dat is dus de beschaafde, nette manier van sluiten en niet met heel veel geweld dichtdrukken zoals je gewend bent 🙂  )

Degene die als eerste zijn/haar koffer kan sluiten krijgt de bestemmingskaart en mag een nieuwe kaart kiezen.

Wat zeggen de testers?

De testers vonden het heel gezellig. Het was een vrolijke boel. Zowel de kinderen die het goed konden als die wat minder goed konden puzzelen bleven geconcentreerd spelen.

Mert en James vonden het een beetje ingewikkeld, maar juist ook wel grappig dat het niet zo snel lukte. Ruwaida vond het puzzelelement erg leuk en ook Yena verzuchtte: lekker puzzelen!

Eindoordeel

Door het testpanel werd duidelijk dat je Get Packing niet alleen als spel kan inzetten, maar ook als puzzel voor een of meerdere kinderen. Je zou kinderen ook nog kunnen laten samenwerken bij het inpakken. Het is een hele goede oefening in ruimtelijk inzicht en het gebruik van vormen.

Je kan het spel makkelijk uitbreiden door vormen, kleuren en producten te benoemen. Voor de kinderen was het aanleiding om te praten wat ze wel en niet op vakantie willen meenemen. Ook de wereldkaart geeft genoeg gespreksstof.

Algemene informatie over Get Packing

  • aantal spelers: 2 – 4
  • tijd: vanaf 15 minuten. Je kan de tijd zelf bepalen door de keuze van moeilijkheidsgraad en het aantal bestemmingen.
  • vanaf: 6 jaar (pas op: frustratielevel voor volwassenen is heel hoog)
  • uitgever: Asmodee
  • prijs: € 18,95

Dit artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.