Aftellen tot december met 26 gave spellen – D = Drop it

De feestdagen komen eraan! De tijd om goed gezelschap op te zoeken, bij te praten én spellen te spelen! Zoek je nog een origineel cadeau voor onder boom? Ik geef je 26 tips voor een spel.

De D van Drop it

Drop it is een spel dat niet zo veel aandacht heeft gekregen, terwijl het dat wel verdient. Het is het grotere broertje van Vier op een Rij.  

Drop it kan je met 4 personen spelen en elke keer als je er een vorm inwerpt, verandert alles. Zoals mijn zoon zei:

‘Zo, dit is een stuk moeilijker dan het lijkt!’

Gelukkig zijn de spelregels hartstikke eenvoudig, waardoor je Drop it makkelijk even tussendoor speelt.

Vorm, kleur, rand en hoogte

Iedere speler kiest een kleur en krijgt daar alle vormen van. Om de beurt gooien de spelers dan een vorm in de schacht. Daarbij zijn een aantal regels belangrijk:

  • het speelstuk raakt niet dezelfde vorm
  • het speelstuk raakt niet dezelfde kleur
  • het speelstuk raakt aan de zijkant en onderkant niet de rand met dezelfde vorm (of kleur)
  • het speelstuk komt niet boven de schacht uit 

En dat maakt Drop it een stuk ingewikkelder dan Vier op een Rij! Want het is echt puzzelen welke vorm je erin gooit.

Bovendien kan alles ook nog eens bewegen door een nieuw speelstuk. Het kan dus zomaar zijn dat jouw goed uitgedachte zet een heel ander effect heeft dan jij verwachtte!

Punten voor verdieping en cirkels

Heb jij je speelstuk in de schacht gegooid, dan kijk je met elkaar of ‘ie aan alle regels voldoet (raakt niet dezelfde vorm etc.). Is dat het geval? Gefeliciteerd, je krijgt punten.

Die punten bepaal je door:

  • De verdieping waar de bovenkant van dat speelstuk zich bevindt. De verdiepingen zijn de lijnen op de schacht. Verdieping 1 = 1 punt, 2 = 2 en zo verder.
  • De bonuscirkels die het speelstuk beslaat. Als je goed op de schacht kijkt (op de foto zie je het niet), zie je cirkels in drie maten: klein, midden en groot. Een kleine cirkel is 1 punt, midden 2 en een grote cirkel geeft 3 punten.

 

Zet je jokers slim in

Op het scorebord hou je de punten bij. Je kan ervoor kiezen om jokers te gebruiken in het spel. Een joker zet je in voor 1 van de punten waar je speelstuk niet aan voldoet (bijvoorbeeld dat hij wel eenzelfde kleur raakt) en dan krijg je toch punten.

Vooraf bepaal je of je de randen met vormen of kleuren in de schacht steekt. Wij hebben Drop it gespeeld op vorm, maar ik denk dat kleur net zo moeilijk is. Wil je het spel iets makkelijk maken, kies er dan voor om alleen de zijdelen te gebruiken en niet de voetstukdelen.

Of je kiest ervoor de zijkant en voetstukken helemaal te negeren en je spreekt bijvoorbeeld af om alleen maar niet dezelfde vorm naast elkaar te doen. Drop it is verrassend genoeg, dus het is leuk om het eerst eens met minimale regels te ontdekken en die dan steeds verder uit te bouwen.

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Algemene informatie over Drop it

  • aantal spelers: 2 – 4 (of speel in teams). En waarom zou je dit spel niet alleen kunnen spelen?
  • tijd: op de doos staat 30 minuten, wij speelden het met 2 personen in een kwartiertje. Je bepaalt namelijk zelf tot welke score je wilt gaan.
  • vanaf: op de doos staat 8 + Ik denk dat jongere kinderen het ook al kunnen spelen, zeker als je een beetje flexibel bent met de spelregels.
  • prijs van het basisspel: € 55 (update najaar 2022)

In deze blog vind je affiliate-links

Dit artikel delen: