Wat ik heel prettig vind aan HABA is dat de spellen leuk én leerzaam zijn. Bij HABA is er expertise over de ontwikkeling van kinderen. Lees bijvoorbeeld deze (Duitse) blog over het belang van puzzelen op hun website. Er is nagedacht over de leerdoelen én het uiterlijk. Daardoor vallen deze spellen in de categorie: ‘spellen die kinderen willen blijven spelen‘. Bovendien zijn de spelonderdelen van stevig en mooi materiaal; het kan tegen een stootje. Ook vind je vaak in de spelregels meerdere varianten voor verschillende leeftijden. Voor mij de drie belangrijkste redenen waarom HABA-spellen in iedere spellenkast thuis en op school horen!
1. HABA denkt vanuit spelconcept én vanuit de ontwikkeling van het kind
Daarom is er altijd wel een spel dat past bij je leerdoelen. HABA hanteert zes categorieën die aansluiten bij onderwijs en educatie (zie de foto hierboven). Binnen deze zes hoofdcategorieën deelt HABA de spellen ook nog in in subcategorieën. Zo maakt de uitgever binnen de categorie Cognitieve ontwikkeling bijvoorbeeld onderscheid in spellen die werken aan (een combinatie van): herkennen, observeren en reageren / ruimtelijk inzicht / concentratie en aandacht / onthouden / horen en luisteren / logisch denken / beslissingen nemen en problemen oplossen.
Een uitgever die zo bewust vaardigheden benoemt, lijkt me een geschikte partner voor ouders en onderwijs.
2. De spelregels geven suggesties om het basisspel moeilijker / makkelijker te maken of op een andere manier te spelen
Wat te doen als kinderen een spel te moeilijk vinden? Of kinderen die een spel al snel makkelijk en daardoor saai vinden? Zelf ben ik een voorstander van het creatief omgaan met spelregels (wel in overleg natuurlijk): haal een regel weg, voeg iets toe of laat kinderen zelf extra regels bedenken. Op deze manier kunnen jonge kinderen al kennismaken met een spel en leren ze de basics van spelmechanismen. Ouderen kinderen hebben er dan weer het voordeel van dat ze een spel kunnen herontdekken en zichzelf kunnen uitdagen de lat hoger te leggen.
HABA houdt er rekening mee dat kinderen van verschillende leeftijden en op verschillende vaardighedenniveaus hun spellen spelen. In de meeste spelregels van HABA vind je een niveauverdeling terug (zie de foto hierboven van het spel Avonturier 1×1). Er zijn altijd regels voor een basisspel en daarnaast suggesties voor het moeilijker of makkelijker maken van een spel.
3. Direct feedback van het spel
Bij veel van de HABA-spellen is een feedback-systeem in het spel verwerkt. Bijvoorbeeld in het spel 3 x 4 = Pets (of in het Duits: 3 x 4 = Klats). Je kan hiervan de doe-het-zelf-versie maken die je op Pinterest ziet. Maar de versie van HABA geeft je meer en dat maakt het geld waard! In 3 x 4 = Pets oefenen kinderen de tafels tot en met tien door het goede bloemblaadje aan te wijzen. Er zitten vliegenmeppers bij het spel, zodat je er een wedstrijdje van kan maken wie het snelst op de juiste bloem slaat.
Heeft een kind een blaadje gekozen, dan draai je het bloemblad om en krijg je direct feedback op de som. Je ziet dus direct welke keer-sommen er bij dit getal horen. Ook de kleur van het bloemenhart geeft aan bij welke tafel deze som hoort.
Reken maar dat kinderen elkaar controleren bij dit spel! Zo houden ze elkaar scherp en versterken ze hun eigen rekenvaardigheid.
Serieus over spellen
Dat HABA serieus is over spellen in het leerplan, blijkt uit haar betrokkenheid op conferenties over dat onderwerp. Zo is dr. Jan-David Freund regelmatig spreker op SPIEL Educators Day, organiseerde HABA tijdens de lockdown een webinar over game based learning (waaraan ik deel mocht nemen) en vind je op zowel de Duitse als Amerikaanse website van HABA veel achtergrondinformatie over leren met spellen en tips voor het kiezen van spellen.
Alleen maar positief? Ja, over de spellen zeker! Wat ik jammer vind is dat er geen ‘centraal’ punt is in Nederland waar je alle spellen van HABA kunt vinden. De hoofdvestiging van HABA (onderdeel van HABA Familygroup) vind je ergens in de Duitse deelstaat Beieren en er is een grote Amerikaanse afdeling.
In Nederland vind je HABA-spellen in de betere spellen- en speelgoedwinkels, maar ben je afhankelijk van de keuzes die die winkel voor zijn collectie heeft gemaakt. Via bol (zoals in dit artikel) kom je vaak op een Duitse of Franse versie van een spel terecht. Ook leuk natuurlijk en goed voor je talenkennis 😁
Ik schreef dit artikel in 2019 en updatete het november 2024. Je vindt affiliatelinks in de tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je deze website en het werk van Pen & Pion 🙏🏼🎲🧩